jun 2021

M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 

ALLES OVER exposities

 

Spreekt U Sint-Gillis?

vri 08/01/2016 > zon 27/03/2016

De tentoonstelling Spreekt U Sint-Gillis? laat je kennismaken met buitengewone woorden die in Sint-Gillis worden gesproken: bestaande en verzonnen woorden, acroniemen en hybrides die het Franse en / of Nederlandse woordenboek overstijgen. Samen geven de woorden een beeld van een buurt in volle ontwikkeling.

Achtergrond
De stad Brussel is divers, multicultureel, gelaagd en complex en meertaligheid is een evident onderdeel van het dagelijkse leven. Dialecten, tongvallen, accenten en een variatie aan culturele achtergronden zorgen voor een rijke, veelkleurige omgang met taal. In de ruimtes tussen de talen vormen zich nieuwe betekenissen. Spreekt U Sint Gillis? pleit voor het uitbouwen van interessante, vruchtbare en toekomstgerichte contacten tussen de verschillende bevolkingsgroepen door het accent te leggen op de rijkheid en veelkleurigheid van de stedelijke diversiteit. Een creatieve en open omgang met taal kan daar uitdrukking aan geven.
De woorden en uitleg van het project zijn terug te vinden op de website Spreektu1060.be

Tentoonstelling beschrijving
In de tentoonstelling kun je luisteren naar de buurtbewoners en hun bijzondere taalgebruik. Sint-Gillis is vanouds een wijk waarin veel migranten uit het Middellandse Zee gebied zich vestigen en dat laat zijn sporen na in de gesproken taal. Het Nederlands en het Frans vermengt zich hier makkelijk met Portugees, Spaans, Italiaans, Arabisch, Grieks en andere talen.

De tentoonstelling verzamelt materiaal uit het project met dezelfde titel dat organiseerde tussen 2013 en 2015 in het kader van het wijkcontract Bosnië, in de buurt rondom de Bosniëstraat in laag Sint-Gillis. Tijdens de workshops, ontmoetingen, wandelingen en andersoortige activiteiten die in die periode plaatsvonden werden audio opnames gemaakt van mensen die bijzondere woorden gebruiken en uitleggen. Deze opnames werden verzameld in een online databank: www.spreektu1060.be

Het werk dat de kunstenaars Wendy Van Wijnsberghe en Lucie Castels, Anna Raimondo, Vincent Matyn-Wallecam, An Mertens en Rafealla Houlstan Hasaerts maakten gedurende het project is terug te vinden in de tentoonstelling.
Tijdens de tentoonstelling vinden er rondleidingen, audiowandelingen en buurtbezoeken plaats. De wandeling Play Babel leidt wandelaars langs bewoners die vertellen over de schitterende taalongelukken tijdens hun kennismaking met de Franse taal; Tijdens het weekend van de finnisage bezoeken we de buurt Bosnië met schrijfster en natuurgids An Mertens: deze wandeling voert langs bijzondere bomen in de buurt.

Op aanvraag geven we groepsrondleidingen door de tentoonstelling. Die zijn mogelijk in het Nederlands, Frans, Italiaans of Engels.
Samenstelling en organisatie: Clémentine Delahaut en Peter Westenberg voor Constant.
Het project Spreekt U Sint-Gillis ? wordt ondersteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van het duurzaam wijkcontract Bosnië.

Infos pratiques / Praktische info:

• 08 - 01 - 2016 * 17:00: vernissage de l’expo et présentation du livre + le bar à mot du BUMPER BREAK + DJ multicolor + DJ cope
opening tentoonstelling en boekpresentatie + de woordenbar van BUMPER BREAK + DJ multicolor + DJ cope

• 23 - 01 - 2016 * 14:00:
balade sonore PLAY BABEL (FR) + visite guidée de l’exposition (NL/FR)
audio­wandeling PLAY BABEL (FR) + rondleiding door de expo (NL/FR)

• 30 - 01 - 2016 * 14:00: balade sonore PLAY BABEL (FR) + visite guidée de l’exposition (NL/FR)
audio­wandeling PLAY BABEL (FR) + rondleiding door de expo (NL/FR)

26 - 03 - 2016 * 15:00 : wandeling met An Mertens MISSCHIEN WETEN ZE ALLES : ontmoeting met bijzondere bomen in de buurt (NL)
26 - 03 - 2016 * 11:00 : balade PEUT¬ETRE QU’ILS SAVENT TOUT avec An Mertens :à la rencontre des arbres remarquables du quartier (FR)

Réservation souhaitée / reserveren alstublieft: contact@parlezvous1060.be