jun 2021

M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 

 

Black Panthers Lives Matter

vri 14/10/2016 - 19:00 > 22:00

In oktober 2016 zal het 50 jaar geleden zijn dat de Black Panther Party werd opgericht in Oakland in de Verenigde Staten. Ondanks een zeer kort bestaan, zijn de leden van de Zwarte Panters blijven strijden voor de verdediging van hun rechten en voor hun gemeenschap door al hun energie te richten op de strikte toepassing van hun 10-puntenprogramma. Ongetwijfeld ging het hier een van de machtigste en meest markante politieke bewegingen van de 20ste eeuw in de Verenigde Staten.

Duizenden jonge Afro-Amerikanen waagden het om openlijk, de vuist geheven, het establishment en het racistische Amerikaanse beleid aan te vallen. Nu, een halve eeuw later, zijn honderden Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten nog steeds het slachtoffer van politiegeweld, denk hierbij aan Michael Brown, Eric Garner en Tamir Rice. De exemplarische door de Zwarte Panters geleverde strijd vindt vandaag dan ook opnieuw weerklank.

In het licht van de Amerikaanse actualiteit en van de oprichting van de beweging Black Lives Matter, leek het ons belangrijk deze vijftigste verjaardag aan te grijpen om in te gaan op de geschiedenis van deze Partij en om er de nodige lessen uit te trekken. Het is namelijk een feit dat voor de meerderheid van de Afro-Amerikaanse bevolking in de Verenigde Staten de situatie vandaag jammer genoeg fundamenteel onveranderd is. Endemische armoede, lage lonen en onrust in de getto’s blijven dagelijkse kost voor tal van arbeiders en voor vele jonge zwarte Amerikanen.
Zowel in Oakland als een beetje overal in de Verenigde Staten zullen evenementen worden georganiseerd om deze belangrijke verjaardag in de strijd voor gelijkheid te herdenken. We menen dat het onze plicht is deze herdenking en de collectieve discussie hierover ook in Europa een plaats te geven.

Het integraal reconstrueren van deze politieke ervaring is jammer genoeg niet haalbaar, en trouwens ook niet ons streefdoel. De makers van deze tentoonstelling willen evenwel bijdragen tot het bestendigen van deze strijd door de geschiedenis van de BPP in Oakland, de stad waar de beweging het licht zag, in herinnering te brengen.
Na historische en geografische opzoekingen ging de fotograaf van het project in de straten van deze stad op zoek naar de plaatsen die van historisch belang waren voor de Black Panther Party. Met uitzondering van een herdenkingsplaat met een beschrijving van de campagne van de Partij, in een van de oostelijke wijken van de stad, is het een schokkende vaststelling dat zelfs in Oakland heel weinig sporen van het leven van de Black Panthers zijn terug te vinden. Jammer genoeg geldt dit voor bijna alle evenementen die een rol speelden in de geschiedenis van de onderdrukten.
Graag nodigen we u uit op deze tentoonstelling waarin stripauteur en illustrator Manu Scordia een interpretatie geeft van de foto’s van Karim Brikci-Nigassa, fotograaf van het Collectif Krasnyi. Deze dubbele benadering dompelt u helemaal onder in de sfeer van Oakland tijdens de militante jaren van de Black Panther Party. Zo krijgt u de kans om een belangrijke episode te ontdekken of te herontdekken van de strijd tegen de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten.

Wanneer?

Van 12/10 tot 30/10
Vernissage op 14/10 om 19.00 u.
———————————

Wie zijn we?

* Karim Brikci-Nigassa werd in 1983 geboren in Doornik.
Als arbeider in de ziekenhuissector, volgt hij eerst een foto-opleiding bij Contraste en daarna in de Ecole Agnès Varda.
Hij heeft vooral aandacht voor sociale vraagstukken en gelooft niet in de vermeende neutraliteit van fotojournalisten. Daarom besluit hij zijn fotografisch werk toe te spitsen op sociaal onrecht.
In 2011 richt hij het Collectif Krasnyi op dat beroepsmensen uit de beeldsector samenbrengt rond het documenteren van de sociale strijd en het verzet tegen het kapitalistische systeem.
Zijn werk is te zien op de site krasnyicollective.com en verschijnt regelmatig in verscheidene alternatieve en militante tijdschriften en kranten.

* Manu Scordia is stripauteur en illustrator.
Hij werkte mee aan een aantal fanzines en collectieve stripverhaalprojecten en tekent ook in opdracht van een aantal persorganen. In zijn werk komen vooral sociale en politieke thema’s aan bod. Scordia gebruikt zijn tekeningen om de zelfkanten van de maatschappij aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Zijn hoofdthema’s zijn racisme, (neo)kolonialisme, Palestina, sociale uitsluiting en uitbuiting in het algemeen.
Hij is de auteur van het stripverhaal «Je m’appelle Ali Aarrass» waarin hij vertelt over het parcours van een in Marokko opgesloten en gemartelde Belgisch-Marokkaanse man en over de onverschilligheid van België hiertegenover. Hij illustreerde het boek van jurist Mathieu Beys «Quels droits face à la police» en het boek van Carlos Perez «L’enfance sous pression».
Zijn werk is te zien op zijn blog: manu-scordia.blogspot.com.
Hij werkt ook als animator in een vzw voor de buurtkinderen van Cuesmes in de Borinage.